Moederdag

Moederdag

Over een week is het al weer Moederdag, maar wat is moederdag eigenlijk? Vroeger werd mama verwend met tekeningen, knutsels en een bloemetje. Tegenwoordig krijgen moeders vaak naast de tekeningen, gedichten en knutsels vaak een cadeau. Moederdag is begonnen omdat de Amerikaanse alleenstaande lerares Anna Jarvis haar eigen moeder en de rol van moeders bewondert. Een jaar nadat haar moeder in 1905 op de eerste zondag in mei overleed, heeft zij een General Memorial Day All Mothers georganiseerd. In 1914 heeft zij het voor elkaar gekregen om van Moederdag een officiële feestdag te maken in Amerika. 

Commerciële dag
De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zag Moederdag als een goede boost voor de bloemenverkoop. Daardoor is Moederdag vanaf 1925 al commercieel en vele andere branches gingen inspelen op moederdag. Vanaf 1928 is Moederdag een officiële feestdag in Nederland. België had toen Moederdag al als feestdag. Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarop alle taken van moeders worden gedaan door de kinderen en vaders. De dag begint vaak op bed met een ontbijtje, knutsels en een gedicht. Vaders zorgen voor een commercieel cadeau door bijvoorbeeld bloemen te geven. In de tijd van Anna werden vooral anjers gegeven, maar tegenwoordig zijn rozen de meest gegeven bloemen op Moederdag. 

Mooie dag
Moederdag is commercieel, maar ik vind het een mooie dag. De kinderen die ruim van de voren op school bezig zijn met een mooie knutsel en moeite hebben om het geheim te bewaren. Zoonlief heeft eens zijn moederdagknutsel verstopt en zei: "mama, je mag niet onder mijn bed kijken." Geweldig toch! Op de dag zelf moet ik altijd in bed liggen en ook nog slapen als zij mij wakker maken voor het ontbijt. Samen met papa hebben ze de tafel gedekt, broodjes gebakken en liggen de knutsels klaar. Die gezichtjes als ze mij met spanning wakker maken zijn goud. Wat voel ik mij dan rijk!

Cadeau inspiratie
Vrouwen mogen op Moederdag best verwend worden. Een dagje wellness, een high tea, bloemen of een leuk bigshirt uit ons assortiment zijn leuk om te geven. Maar ik wil graag ook een aantal mooie cadeau's van inspireerde ondernemers op een rijtje gezet:
- Gouden Herinneringen tekent de bijzondere levensverhalen op van een ander en bundelt deze in een mooi levensboek. Het is misschien hiervoor te kort dag, maar ik kwam dit tegen en vind het echt een te gek concept. 
- Handmade by Dena maakt al haar artikelen zelf en haar moederdag artikelen zijn super leuk en origineel. Sokken met grappige teksten of een leuke tas voor mama en oma. 
- Zielsveel verkoopt schitterende sieraden. Van mooi sieraad met tekst tot een sieraard met een speciale edelsteen. En kan je niet kiezen, dan kan je ook een cadeaubon geven. 

Hoe vier jij Moederdag? Met mooie knutsels, bloemen en cadeau's? En vier je het alleen met je gezin of gaan jullie ook naar de oma's?


Vind je de blog leuk, laat dan een reactie achter op Facebook en/of Instagram. Natuurlijk kan je ook de blog delen, zodat de liefde voor moeders wordt verspreidt. 

Benieuwd naar de andere blogs, bekijk ze hier.

© 2015 - 2024 PePa Ondermode | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel